6 insikter för drabbade

Att diagnostiseras med prostatacancer ruskar om hela ens tillvaro. Känslor av rädsla och osäkerhet kan dyka upp och en massa frågor utan svar. Här är 6 punkter du som drabbad kan ha nytta av.

1. Det är vanligt att bli nedstämd

Det är mycket vanligt att bli nedstämd och få oroskänslor efter ett cancerbesked. Känslor av overklighet och osäkerhet kan dyka upp. Nu börjar en påfrestande och turbulent tid där du behöver ta ställning till om behandling behövs eller inte.

2. Det hjälper att få ventilera

Det kan vara jobbigt att berätta om diagnosen för närstående och vänner, men det är viktigt att få prata om sjukdomen. Det kan vara klokt att ta med sig någon till läkarbesöken för att enklare kunna diskutera och bearbeta information tillsammans efteråt.

3. Du är inte ensam

Ibland kan det kännas lättare om man får prata med likasinnade om processen man går igenom. Endast någon som har varit med om samma sak kan förstå vad prostatacancer faktiskt innebär. Men det är viktigt att komma ihåg att erfarenheter och upplevelser kan skilja sig från person till person, även om man har fått samma diagnos. Det finns patientföreningar för män i varje län där du kan få prata med män som också har drabbats av prostatacancer och befinner sig i samma situation som du.

Få ett säkrare svar innan du påbörjar din behandling av prostatacancer.

4. Skaffa den information du behöver

För en del kan det vara skönt att läsa in sig på prostatacancer och på så sätt lära känna sjukdomen och dess faser, medan andra föredrar att endast ta del av informationen de får från sin läkare. Inget alternativ är bättre eller sämre, men det ska kännas bra för dig. Ett gott råd är att prata med flera läkare eller skaffa dig en “second opinion” (nytt medicinskt utlåtande) om du är osäker på valet att behandlas eller inte behandlas.

Du som patient kan också erhålla objektiv information genom att beställa Prostatype vilket ger dig som patient en viktig pusselbit innan eventuell behandling genomförs

5. Många drabbas av trötthet

De flesta blir trötta efter att ha drabbats av cancer. Att ta sig igenom en medicinsk behandling och samtidigt handskas med den känslomässiga reaktionen är utmattande. Om tröttheten blir för svår kan det finnas medicinsk hjälp att ta till, du kan även få samtalsstöd.

6. Efter behandling

Tiden efter behandling kan för många innebära lättnad medan andra blir väldigt rädda för kroppsliga symtom som kan kopplas till sjukdomen. Man kan känna sig utlämnad och drabbas av oro för att cancern ska återvända. Det är viktigt att komma ihåg att alla svåra känslor inte försvinner bara för att behandlingen är avslutad.

073-098 52 76 anna.stenborn@prostatypegenomics.com

Läs mer om prostatacancer på Cancerfondens hemsida.